ITH is kritisch op de restopgave uit de spreidingswet

ITH is kritisch op de restopgave uit de spreidingswet

De restopgave die voortkomt uit de opdracht van het Rijk om te voldoen aan de spreidingswet is een opgave die ons wordt opgelegd omdat het landelijk beleid al jaren faalt. De inwonerspartij is van meet af aan kritisch geweest op deze wet. Het lijkt alsof de gemeenteraad het afgelopen jaar vaker en intensiever gesproken heeft over deze spreidingswet en over asielopvang, dan over de schreeuwende woningnood onder onze Houtense jongeren. Juist zij mogen niet vergeten worden.

Dinsdagavond 21 januari lag het raadsvoorstel van de restopgave van de spreidingswet voor in de gemeenteraad. De Inwonerspartij is van meet af aan kritisch geweest op de spreidingswet, zoals ook de Raad van State op het wetsvoorstel destijds. De Raad van State waarschuwt dat de wet zal leiden tot concurrentie in plaats van solidariteit tussen gemeenten, dat het risico bestaat op concurrentie tussen vluchtelingen en dat de wet niet bijdraagt aan het effectief bereiken van de doelstellingen en onnodig complex is.

De verhouding tussen opdrachten vanuit het Rijk en het toekennen van middelen aan gemeenten is in overigens volledig zin uit balans, hetgeen zich in het Ravijnjaar (2026) pijnlijk zal manifesteren op onze begroting. Problemen van het Rijk worden constant op het bordje van decentrale overheden, zoals de gemeente, gelegd zonder passende financiering. Dit begon met de transitie van de jeugdzorg, daarna volgde de implementatie van de complexe omgevingswet en nu deze spreidingswet.

De gemeenteraad heeft de afgelopen jaren veelvuldig gesproken over de opvang van asielzoekers en statushouders. “ITH wil blijven benadrukken dat er in Houten enorm veel jongeren en senioren al jaren op zoek zijn naar een passende woonplek. Juist hen moeten we niet vergeten. Juist hen moeten we nu verlichting bieden.”, aldus Willem Zandbergen. Echter, de spreidingswet is een opgave waar we op dit moment simpelweg aan zullen moeten gaan voldoen als gemeente. Voor de inwonerspartij is het randvoorwaardelijk dat het college terug komt naar de raad indien de spreidingswet wordt ingetrokken. Sterker nog: wat betreft ITH hadden er in afwachting van die intrekking helemaal geen voorbereidingen gedaan hoeven te worden.

De inwonerspartij is positief dat het college nu start met het betrekken van inwoners bij de te maken keuzes. Inwoners dienen zo breed mogelijk betrokken te worden bij asielopvang. We hebben bij de Houten Hub nu al gezien hoe het niet tijdig betrekken van inwoners contraproductief werkt. Voor ITH is ten aanzien van een eventuele locatiekeuzes, indien nodig, uiteindelijk doorslaggevend in hoeverre er draagvlak is in de samenleving om voor een bepaalde locatie te kiezen. Indien er een eventuele locatie moet worden gekozen is het voor ITH belangrijk dat hier enkel statushouders en kansrijke vluchtelingen worden opgevangen en geen veiligelanders.

Indien uit de consultatieronde een optie komt die op veel draagvlak uit de samenleving kan rekenen, wil ITH ook bekijken of dit een alternatief kan zijn voor de locatie Houten Hub. Zoals ITH al enige tijd waarschuwt is de kans groot dat we met de Houten Hub op korte termijn namelijk helemaal niets kunnen bijdragen aan een verlichting in Ter Apel.