Inwoners mogen zich niet uitspreken in referendum over locatie asielopvang

Inwoners mogen zich niet uitspreken in referendum over locatie asielopvang

Inwonerspartij Toekomst Houten: dit is onvoorstelbaar, onverteerbaar en onverstandig
 
Tijdens de vergadering van afgelopen donderdag hebben bijna alle partijen in de gemeenteraad aangegeven dat inwoners zich niet via een referendum mogen uitspreken over de locatie van asielopvang. Alleen de Inwonerspartij en de SGP waren voorstander om de inwoners een stem te geven. Nadat eerder circa 5.000 inwoners via een petitie kenbaar hebben gemaakt voor asielopvang te zijn en nog eens circa 5.000 inwoners voor een andere locatie is het aanvankelijke voorstel eerst teruggetrokken. In plaats van het organiseren van een open dialoog met de Houtense samenleving is na vier maanden besloten toch weer voor dezelfde locatie te kiezen.
Een verzoek van meer dan 1.000 inwoners om zich dan via een referendum te mogen uitspreken, is vervolgens volledig door de gemeenteraad getorpedeerd. Kennelijk mogen onze inwoners hierin geen stem hebben. Ondanks dat veel partijen de mening was toegedaan dat het participatieproces niet goed was verlopen, werd ook een voorstel van de Inwonerspartij om de Houtense bevolking dan op een andere manier te betrekken over de vorm van opvang, aantallen of de locatiekeuze weggestemd. Alleen de SGP en de VVD steunden dit. Zonder enige vorm van participatie lijkt de gemeenteraad aanvullend ook nog besloten te hebben tot (crisis)noodopvang. Onduidelijk is waar dit in Houten zal plaatsvinden. Maar de mogelijkheden voor inwoners om zich uit te spreken over de locatie zijn met de redenen voor het afwijzen van het referendum waarschijnlijk eveneens nihil.
De Inwonerspartij vindt het onbegrijpelijk en onverstandig dat inwoners niet goed worden betrokken. Uit eerder onderzoek naar ervaringen van andere gemeenten bij asielopvang blijkt dat luisteren naar inwoners en samen met inwoners zoeken naar oplossingen belangrijk is om het succesvol te laten verlopen. Willem Zandbergen, fractievoorzitter van ITH: ″Bovendien wordt op deze manier blijvende weerstand gecreëerd, waardoor nu alles dreigt te stranden in oneindige juridische procedures met enorme vertraging tot gevolg. Dit kan wel twee jaar duren voordat er iets gerealiseerd kan worden Niemand is hierbij gebaat. Inwoners niet, de gemeente niet, maar vooral voor Ter Apel niet″. Vragen van de Inwonerspartij aan andere partijen hoe zij dan acute verlichting gaan bieden aan Ter Apel nu door gebrek aan draagvlak juridische procedures tot enorme vertraging gaan leiden, bleven echter onbeantwoord.
De gemeente Houten heeft de afgelopen jaren met succes honderden statushouders gehuisvest en ook bijna 200 Oekraïense ontheemden. Er zijn echt verschillende oplossingen te bedenken die op meer draagvlak kunnen rekenen en tegelijkertijd sneller verlichting voor Ter Apel kunnen bieden, zoals het burgerinitiatief ″Het Alternatief″ van Raymon Wieser, meer spreiding of meer statushouders huisvesten. ″Dit laatste kan alleen als we ook voor onze eigen woningzoekenden voldoende kansen bieden, want we moeten hen niet vergeten. Wij als Inwonerspartij blijven ons inzetten om inwoners een stem te geven, ook of zelfs juist als vraagstukken moeilijk zijn. Jammer genoeg staan we hierin behoorlijk alleen in de gemeenteraad Houten. Ik moet veel denken aan Hans van Mierlo die ooit eens zei dat het moeilijkste voor gekozen politici is om iets van hun eigen macht af te staan aan de eigen inwoner. Jammer, dat veel partijen dit tijdens de verkiezingen altijd met hem eens zijn, maar als het zich concreet voordoet na de verkiezingen ineens vergeten zijn″.