Houtense inwoners, bijvoorbeeld jongeren die hier geboren en getogen zijn, staan vanaf de ingang van de huisvestingsverordening vooraan bij de toewijzing van een betaalbare nieuwbouwkoopwoning. Ook zijn deze voorrangsregels voor Houtense inwoners bij sociale huur onverkort van toepassing. Voor de inwonerspartij is het een mijlpaal dat de voorrangsregels voor Houtense inwoners waar zij al jaren voor strijdt nu eindelijk een feit zijn. Deze mijlpaal is een bijna letterlijke vertaling van de slogan van de inwonerspartij: Inwoners voortaan vooraan!
“Veel jongeren zien in andere gemeenten al tijden dat bij de inschrijving op een nieuwbouwproject er gekeken wordt naar de binding van een woningzoekende aan de gemeente. Het frustreert dat zij hier in Houten een dergelijke voorrang nooit kregen en dus naast het net vissen. Deze maatregel moet Houtenaren meer kans bieden op het vinden van een betaalbare woning.” aldus Sharon Zwijsen (raadslid ITH). Maatschappelijke voorrang aan de gemeente is een van de voorwaarden voor voorrang. Dit kan als je bijvoorbeeld bij je ouders in Houten woont vanaf je geboorte, maar dit kan ook als je op kamers bent gaan wonen of noodgedwongen tijdelijk buiten Houten bent gaan zoeken. In zo’n geval moet je de afgelopen tien jaar minimaal zes jaar onafgebroken in Houten hebben gewoond.
Ook wordt voorrang verleend aan woningzoekenden met een vitaal beroep (zorg, kinderopvang, onderwijs, brandweer en politie). Zwijsen heeft middels een amendement toegevoegd dat woningzoekenden met een vitaal beroep alleen voorrang krijgen indien hun primaire werkplek in de gemeente is. Op vragen uit de raad waarom Zwijsen geen voorrang wilde geven aan woningzoekenden met een vitaal beroep uit de hele regio antwoordde zij: “De schaarste van passende betaalbare woningen voor jongeren is enorm groot. Wanneer iemand een vitaal beroep in de gemeente Houten vervult zijn wij zeker van mening dat je voorrang behoort te krijgen, maar het is niet aan ons om een probleem voor de gehele regio op te lossen. De U10 regio is enorm en als we alle woningzoekenden met een vitaal beroep uit die regio voorrang geven, is de kans heel groot dat onze jongeren weer buiten het net vissen. Woningzoekenden die een vitaal beroep vervullen in de regio kunnen hier komen wonen, maar ze krijgen geen voorrang op de betaalbare woningen die voor Houtense jongeren zo enorm belangrijk zijn.”
Ook heeft Zwijsen middels een motie het college opgeroepen om de mantelzorgurgentie opnieuw te bekijken. De gemeenteraad heeft van de Adviesraad Sociaal Domein het signaal gekregen dat die urgentie bijna niet gebruikt kan worden, omdat de criteria zo streng zijn dat bij niemand ervoor in aanmerking komt. De inwonerspartij acht dit onwenselijk. Mantelzorgers geven hulp aan mensen in de omgeving die het écht nodig hebben en nemen daarmee vaak taken over van zorgpersoneel. Eind vorig jaar zijn nieuwe beleidsregels ingegaan waarmee het college het mogelijk heeft gemaakt om bijgebouwen te plaatsen en in te richten ten behoeve van (pré)mantelzorg. Voor de zorgbehoevenden en de mantelzorgers biedt dat een prachtige mogelijkheid om direct in elkaars nabijheid te wonen. Dit is een prachtig initiatief, maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Voor mantelzorgers die vanwege hun inkomen afhankelijk zijn van sociale huur wil de inwonerspartij ook een passende oplossing. De motie werd door de volledige gemeenteraad gesteund.
Vorige week kwam in het Houtens Nieuws dat Stichting Kerkzicht zich zorgen maakte om de nieuwe voorrangsregels, omdat zij in de laatste fase van de afspraken met de gemeente waren en dit ineens een verandering van de spelregels zou betekenen. Het bouwplan in ’t Goy is door en voor dorpsbewoners bedacht en uitgewerkt. Een amendement van de coalitie zorgde ervoor dat bouwproject Kerkzicht uitgevoerd kan worden zoals het bedoeld was. Voor en door ’t Goy.